A mosolygó olajok gyártója

 

 

2009 óta gyártunk kiváló minőségű hidegen sajtolt olajokat Olajütő Szövetkezet néven. Mitől kiváló minőségűek a hidegen sajtolt olajaink? Az Ormánságban tevékenykedünk, ahol az országban a legmagasabb a napsütéses órák száma, így a nagyszerű alapanyag garantált.

 

Kizárólag mechanikai eljárás segítségével, hőkezelés nélkül állítjuk elő prémium kategóriás olajainkat.

 

Mindenféle vegyi anyag hozzáadása nélkül, kisüzemi manufakturális módon és főként szeretettel állítjuk elő termékeinket.

 

A magas gasztronómiai érték mellett fogyasztásukkal az egészségmegőrzésben is fontos szerepük van.

 

Prémium minőségű olajainkkal szeretnénk hozzájárulni egy boldogabb, egészségesebb, mosolygósabb és fenntarthatóbb jövőhöz.

Kisszentmártonról

 

 

Központunk az Ormánságban, azon belül Kisszentmártonban, egy kis, 230 lakosú dél-baranyai településen található a horvát-magyar határ közelében, a Dráva folyótól pár kilométerre.
Ipar híján a térségben nagyon magas, 30 % körüli a munkanélküliek aránya, ami messze meghaladja az országos átlagot.


Szövetkezetünk, az Olajütő Szociális Szövetkezet 2009-ben alakult a „Szövetkezz 2007” pályázatnak köszönhetően. Célunk az volt, hogy munkalehetőséget, megélhetést teremtsünk a térség lakosainak itt, az ország egyik leghátrányosabb térségében. Mind a termelés, mind az alapanyagok előállítása az Ormánságban történik, ami kiemelkedőnek számít a magyar olajok között. 

 

Mindenféle vegyi anyag hozzáadása nélkül, kisüzemi manufakturális módon és főként szeretettel állítjuk elő termékeinket. A magas gasztronómiai érték mellett fogyasztásukkal az egészségmegőrzésben is fontos szerepük van.

 

Prémium minőségű olajainkkal szeretnénk hozzájárulni egy boldogabb, egészségesebb, mosolygósabb és fenntarthatóbb jövőhöz.

Ormánsági olajok előnyei

 

Az Ormánságban a legmagasabb a napsütéses órák száma Magyarországon, emellett a Dráva folyónak köszönhetően kiváló a talajminőség, ami hozzájárul például a magas olajtartalmú, ezáltal remek beltartalmi értékekkel rendelkező tökmag termeléséhez. Szövetkezetünk ezt a helyben megtermelt alapanyagot vásárolja és dolgozza fel.

Gyártás, egészség

 

Az Ormánsági olajok hidegsajtolási eljárással készülnek, amely a legkíméletesebb technológia, ezáltal az olaj megőrzi kedvező beltartalmi értékeit. Natúr olaj készül teljesen vegyszer- és tartósítószermentes folyamat során. Ez hozzájárul ahhoz, hogy maximálisan egészségét támogató, ízletes, mosolygó olajok kerüljenek a minket választó családok asztalaira.

Gépek, technológia

 

A gyártást egy olajos hidegsajtolására alkalmas, kéthengeres, univerzális növényolajprés biztosítja különböző segédberendezésekkel együtt, melyet különféle segédberendezések egészítenek ki. 

A kizárólag mechanikai eljárás során kisajtolt olaj egy gyűjtőcsőrendszeren a finomszűrőbe, majd a tartályba kerül, onnan pedig a megújult palackokba. A termelés során nagy figyelmet fordítunk a környezettudatosságra is, így az olajgyártás során keletkező melléktermékeket takarmánycélra használják fel partnereink.

Pályázat 

Kedvezményezett neve: Olajütő Szociális Szövetkezet.

Pályázati felhívás neve, kódszáma:

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban, VP-3-4.2.1-15.

A projekt címe, azonosító száma:

Olajütő kisüzem bővítése Kisszentmártonban, 1776752137.

A szerződött támogatás összege: 47.548.682,- Ft.
A támogatás mértéke (%-ban): 50%

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A tervezett tevékenységek (olajütő kisüzem bővítése, gépbeszerzés új technológiai rendszer kialakítása érdekében) fő célja a versenyképesebb termelési és  termékstruktúra kialakítása, optimalizálása, valamint a foglalkoztatás növelése. A fejlesztés teljes mértékben illeszkedik a felhívásban rögzített fókuszterületi célokhoz. Az innovatív technológia megvalósulásával lehetővé válik a piaci keresletre alapozott magasabb minőségű, speciális igényeket kielégítő termékek előállítása. A beruházásnak részét képezi megújuló energiaforrást hasznosító technológia kiépítése. A közelmúltban alakítottuk ki olajütő kisüzemünket a település italbolt – vegyes üzlet épületének udvari szárnyában, annak átalakításával, tetőtér beépítésével. A felfutó termelés lassan kinőtte a rendelkezésre álló területet, további gépek beállítása nem lehetséges, ráadásul a technológiai elrendezés, működés sem optimális mostani formájában. Fentiek miatt döntöttünk üzemünk jelentős fejlesztéséről. Olyan épületet kívánunk megvalósítani, ami nemcsak a jelenlegi technológia részleges áthelyezésére, hanem tervezett innovatív fejlesztésünk, a melegsajtolásos technológia befogadására is alkalmas.

Az üzemi tevékenységet szolgáló épület kivitelezése során a tervezett bővítés 262,9 m2. Célunk a lehető legjobban üzemeltethető elrendezésű épület kialakítása. Az építési hatóság és a NÉBIH munkatársaival történt előzetes egyeztetéseken elhangzottak gyelembevételével az alábbi tervezési programot rögzítettük. A kisüzem jelenlegi bejárata és tetőtéri feljárója megmarad, itt termék bemutató előteret alakítunk ki, illetve itt marad a tetőtéri öltözőbe
vezető, dolgozók számára fenntartott lépcső. A működéshez szükséges üvegmosó és tároló helyiséget szintén a meglévő épületrészben, a további helyiségeket pedig a bővítményben helyezzük el. A gyártó csarnok acél szerkezetű, szendvicspanel borítású épületrész lesz. Önálló, külső bejárattal fog rendelkezni az előtér, az iroda, az üveg és doboz raktár, a nyersanyag raktár, a hulladéktároló és a készáru raktár.

A gépbeszerzés keretében
1 db meleg olajsajtoló gépsort
3 db növényolajprést és
1 db technológiai alapanyagtároló
tartályt vásárolunk. A beszerezni kívánt eszközök megfelelnek a vonatkozó európai irányelveknek, szabványoknak,
illetve az azokat átültető magyar jogszabályoknak, szabványoknak, környezetvédelmi előírásoknak. A
foglalkoztatottak számának bővítésére tett vállalásunk 2 fő. Tagja vagyunk az Olajos Mag Termesztő Termelői
Csoportok Országos Szövetségének. A fejlesztést követően vállaljuk ökológiai termék feldolgozását.

A projektzárás tényleges dátuma: 2019 október 31.

Kapcsolat

Írhat nekünk üzenetet, melyre
kollégánk hamarosan válaszol.

 

7841 Kisszentmárton,
Kossuth utca 43.

(20) 591 48 89

info@ormansagiolajok.hu